Single Use Plastic richtlijnen

Vanaf 1 juli betalen voor wegwerp koffiebekers

In 2023 staan er een aantal nieuwe regels op de planning om Single Use Plastic tegen te gaan. Zo komt er nieuwe regel die veel impact zal hebben op verschillende branches. Vanaf 1 juli wordt het verplicht om klanten te laten betalen voor wegwerpbekers en –bakjes. Dit geldt op afhaallocaties, bezorglocaties en supermarkten. Vanaf 1 januari 2024 zijn voor consumptie op locatie wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten geheel verboden. Dat geldt bijvoorbeeld voor horeca, evenementen, kantoren, instellingen, verenigingen en sportclubs.

 

Wat is Single Use Plastic?

Single Use Plastic is plastic dat ontworpen is om slechts één keer gebruikt te worden en daarna weggegooid wordt. Meestal binnen enkele minuten na het eerste gebruik. Dit omvat items zoals plastic tassen, rietjes, voedselverpakkingen, wegwerpbekers, bestek en waterflessen.

 

Deze plastics worden gemaakt van niet-biologisch afbreekbare materialen die honderden jaren in het milieu blijven rondzwerven. Dit zorgt voor vervuiling en vormt een bedreiging voor wilde dieren. Single Use Plastics zijn de afgelopen jaren een belangrijke milieukwestie geworden. Vanwege de grote hoeveelheid afval en hun impact op ecosystemen, hebben veel landen maatregelen genomen om het gebruik te verminderen.

 

Herbruikbare alternatieven

Kies uit vele alternatieven voor Single Use Plastic. Voor veel plastic producten zijn er tegenwoordig herbruikbare producten. Hierdoor draag je bij aan de strijd tegen zwerfafval! Kies voor mokken of herbruikbare koffiebekers, in plaats van plastic koffiebekertjes. Of kies voor een hippe draagtas van katoen, in plaats van plastictasjes. Vind hieronder een lijst met verschillende herbruikbare alternatieven, om het voor jou makkelijk te maken!

 

1. Plastic tasjes -> Katoenen tassen

2. Koffiebekertjes -> Mokken of koffiebekers to go

3. Plastic bekertjes -> Waterflessen

 

 

Wat is het doel van de Single Use Plastic richtlijnen?

Het doel van de Single Use Plastics (SUP) richtlijnen is om het gebruik van wegwerpplastics te verminderen en de negatieve impact ervan op het milieu. De richtlijnen zijn ontworpen om lidstaten van de Europese Unie te helpen bij het beperken van de productie. Daarnaast beperkt het gebruik van de tien meest voorkomende single-use plastic producten en vistuig dat in het milieu terechtkomt. Voor al deze producten bestaan er milieubewuste alternatieven.

 

De richtlijnen streven naar een verbetering van de kwaliteit van het milieu, de bescherming van het mariene ecosysteem en de volksgezondheid. Het is de bedoeling om het gebruik van Single Use Plastics te verminderen door bijvoorbeeld de invoering van verboden, verplichte etikettering, verhoogde producentenverantwoordelijkheid en bewustmakingscampagnes. Zo wordt er geprobeerd om de hoeveelheid plastic afval in de oceanen te verminderen en de schade aan de natuur te beperken.

 

Welke maatregelen worden er genomen?

Er zijn verschillende maatregelen die worden genomen om het gebruik van Single Use Plastics te verminderen en de negatieve impact ervan op het milieu te verlagen. Enkele voorbeelden zijn:

 

1. Verboden: Het invoeren van verboden op bepaalde Single Use Plastics, zoals plastic rietjes, plastic bestek en plastic roerstaafjes.

 

2. Verplichte etikettering: Het verplichten van fabrikanten om producten te voorzien van een etiket dat aangeeft dat het om plastic gaat en hoe het product kan worden gerecycled.

 

3. Producentenverantwoordelijkheid: Fabrikanten worden verplicht om bij te dragen aan de kosten van het opruimen van plastic afval en het stimuleren van recycling en hergebruik.

 

4. Bewustmakingscampagnes: Het lanceren van bewustmakingscampagnes om mensen te informeren over de negatieve impact van Single Use Plastics op het milieu en om het gebruik van alternatieven te bevorderen.

 

5. Stimuleren van alternatieven: Het stimuleren van het gebruik van alternatieven, zoals herbruikbare tassen, waterflessen en voedselcontainers.

 

6. Statiegeldregelingen: Het invoeren van statiegeldregelingen om mensen aan te moedigen om plastic flessen en blikjes in te leveren voor recycling.

 

Deze maatregelen worden op verschillende niveaus genomen, zoals op nationaal, regionaal en lokaal niveau en zijn gericht op het verminderen van de hoeveelheid plastic afval en het beschermen van het milieu.

Koffiebekers verdwijnen
Interessant? Deel dit artikel:
Terug naar blog overzicht
Gratis verzending, waar en wanneer het jou uitkomt!
Amsterdam, Parijs of de beursvloer: wij regelen het. Wij tonen het aantal werkdagen levertijd en een concrete leverdatum. Deadline? Een spoedlevering kunnen we vaak nóg een dag eerder leveren.
Gratis logoservice? Natuurlijk!
Gaat er geen belletje rinkelen bij ‘vector-logo’? Geen punt! Ook dat regelen wij. Ben je benieuwd hoe jouw reclame eruit ziet op een product? Vraag dan een digitaal drukvoorbeeld aan.
Luisteren is bij ons vanzelfsprekend.
Wij zijn wél een en al oor. Voor iedere klant. Of je nu vragen hebt over druktechnieken of een aantrekkelijke deal. Bel gerust. Wij helpen jou reclame maken.
TrustedShops Trustmark